AZUR ORGANİZASYON TARAFINDAN HER YIL DÜZENLENEN KÜLTÜR VE TARİH GEZİLERİ KAPSAMINDA GÜNGÖRENLİ ÖĞRETMENLER OSMANLI’NIN KURULDUĞU ŞEHİR BİLECİK’E GİDİYOR.
Azur Organizasyon tarafından düzenlenen ve tarih bilincini artırmayı hedefleyen geziler kapsamında her hafta sonu Türkiye’nin farklı yerlerine geziler yapılıyor. Güngörenli öğretmenler bu geziler kapsamında Bilecik’te bulunan Söğüt, Şeyh Edebali Türbesi ve Osmanlı Padişahları Tarih Şeridini geziyor.
Diriliş, kuruluş ve kurtuluşun şehri Bilecik’te yer alan Söğüt, Şeyh Edebali Türbesi ve Osmanlı Padişahları Tarih Şeridine yapılan gezi programları devam ediyor. Güngörenli öğretmenler ve okul idarecileri, Tarih ve Kültür Şehri Bilecik’e olan ziyaretleri kapsamında Osmanlı Padişahları Tarih Şeridini gezdi.
Geziler kapsamında Bilecik ve Osmanlı Padişahları Tarih Şeridini gezen öğretmenler şehrin tarihi ve kültürel değerleri hakkında bilgiler aldı.
BİLECİK’İN TARİHÇESİ
Kentin Antik Çağdaki hayatı, tarih kaynaklarında Bilecik’i de içine alan Bitinya bölgesinin genel tarihi içinde gösterilir. Bitinya bölgesinin bilinen tarihi M.Ö. 1950’lerde burada yaşayan Trakya kavimlerinden Thynler’le başlar. Bölge daha sonra Mısır, Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Makedonya, Bitinya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğunun yönetimine geçmiştir. Bilecik’in bilinen ilk adı Belekoma’ dır.
Tarihte pek çok kavmin uygarlık ve egemenliğine sahne olan Bilecik, Kayı Boyu’nun Orta Asya’dan 400 çadırla gelip Söğüt’te, Osmanlı Devletinin kuruluş merkezliğini yaptığı yerdir. İlin tarihçesinin çok eskilere dayanması ve Osmanlının kurulduğu yer olması ayrıcalığı yanında, Kurtuluş Savaşı’nda verdiği çetin mücadeleler ve kazanılan zaferlerle Cumhuriyetin kuruluşunda da önemli bir role sahip olmuştur. Üzerinde çok sayıda arkeolojik ve tarihi eser bulunan, Bilecik’teki tarihi eserlerin çoğunu Osmanlı döneminde yapılan camiler, türbeler, hanlar, hamamlar, sivil mimari örnekleri, imaret ve benzeri yapılar oluşturmaktadır.
Kayı Boyu Aşireti mensuplarının 720 yıldan beri geleneksel olarak sürdürdükleri ve her yıl yapılan muhteşem törenlerle kutlanan “Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri”ne çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi gelir. Törenlerde Yörüklerin kına gecesi ve yaşantıları canlandırılır, cirit gösterileri yapılır.